Project Hulde

Project HULDE

In 2016 ben ik begonnen aan mijn project HULDE omdat ik een eerbetoon wilde geven aan de HAND.  Handen als scheppers van prachtig werk.
Ik dacht toen vooral aan textiel en de vele (handwerk)technieken die eeuwen lang werden gebruikt en ontwikkeld.

In mijn werk als beeldend kunstenaar merkte ik dat handwerk een oubollig imago heeft. Het leek wel alsof ik als kunstenaar niet als volwaardig werd gezien omdat ik textiel als materiaal gebruikte.

“medeleven”

De laatste jaren kreeg ik echter de indruk dat dit beeld ging veranderen.
Het Leeuwarder Museum had een succesvolle tentoonstelling over BREIEN. Ook in mijn werk krijg ik meer waardering en wist ik met mijn werk een hoge plaats te bereiken in de wedstrijd het Naakt, georganiseerd door de Avro/Tros. Dat betekende dat een van mijn werken uit de serie ‘ Oude mensen…..’ in Museum De Fundatie in Zwolle heeft gehangen.

Het idee van mijn project HULDE ontwikkelde zich steeds meer.
Bij de start wilde ik me voornamelijk bezighouden met het HANDWERK en de verschillende handwerktechnieken. Ik verzamelde ‘oude’ stukken handwerk en voorbeelden in allerlei technieken gemaakt. Denk daarbij aan borduren; weven enzovoorts. Dit werd echter een te uitgebreid onderwerp om dit in mijn eentje te organiseren. Daarom besloot ik me te beperken tot het maken van een installatie die ik HULDE noemde. Het eerbetoon aan de hand was voor mij uitgangspunt nummer één.

Start van mijn project HULDE werd het vilten van handen in de droge techniek.
In de zomer 2018 waren 26 gevilte handen klaar.
Ze zijn steeds in verschillende tentoonstellingen te zien als INSTALLATIE.
De handen kunnen zowel hangen als op de grond staan.
Het is de bedoeling dat ik de installatie aanpas aan de locatie.HULDE installatie 2022 voor Kunstroute Broek in Waterland.

HULDE was voor het eerst te zien in september2018  in de Grote Kerk in Monnickendam. Het prachtige licht in deze kerk zorgde dat ik mooie foto’s kon maken.

De volgende presentatie was in Oud Turnhout in België.
Daar was van december 2018 tot eind januari 2019 een uitgebreide en goed-bezochte tentoonstelling over alle aspecten van de HAND.
HULDE was daar te zien op een sfeervolle oude zolder.

Daarnaast maakte ik van vier verschillende gekleurde handen het beeld KLEURRIJK.                                                                                                           Het blijkt dat de handen  goed te gebruiken zijn voor steeds weer een nieuw “beeld”.     Zo maakte ik nog nieuwe opstellingen (zie foto’s hieronder.verlangen

AFSTAND HOUDEN !

zomer 2020 Op zoek naar een sprekende titel voor de overzichtstentoonstelling in Museum de Kantfabriek in Horst besloot ik daar HULDE voor te kiezen. Dit Museum straalt liefde voor textiel uit en daar zal mijn textiele werken goed bij aansluiten.solotentoonstelling HULDE in Museum de Kantfabriek

De expositie HULDE is helaas nauwelijks te zien geweest dankzij de Corona uitbraak. Gelukkig heb ik nog een film kunnen laten maken door filmer Kay van Vree.

VITRINE vol VERHALEN. 2021.              Enkele handen uit het project waren te zien in Museum het Leids Wevershuis. In een vitrine waren vier opstellingen te zien. Museum het Leids Wevershuis

Foto's