WORKSHOP en LEZING

Mijn tentoonstelling in Waterlandsmuseum de Speeltoren in Monnickendam biedt ook mogelijkheden meer over de techniek VILT te vertellen aan geïnteresseerden.

*WORKSHOP  “Wol en Vilt’ voor kinderen van 6 tot 12 jaar.

Volgende week woensdag 23 oktober is een workshop voor kinderen gepland in de Herfstvakantie. We bekijken eerst mijn werk in de Kunstzaal .   Daarna gaan we in de Juniorzolder van het museum werken met het materiaal waar mijn doeken van gemaakt zijn.

Zo’n ‘workshop’ zou ik ook kunnen doen voor volwassenen. Het accent ligt dus op het kennismaken met WOL en VILT.   Kleine groepen zijn welkom!

* info: www.despeeltoren.nl                                   of  stuur een mail naar miekewerners@textielkunstenaar.com

opening van mijn tentoonstelling

Mijn verjaardag vier ik eigenlijk niet, maar zo’n feestelijke opening maakt dat ik me vreselijk JARIG voel. Er zijn vele foto’s gemaakt, waaronder een prachtige foto van Martha Dirkmaat. Zij had een heel bijzonder verhaal gemaakt over textiel en over mij. Deze tekst zou ik graag aan iedereen willen laten lezen en hoop daar nog toestemming van haar voor te krijgen.

Hierbij alvast wat foto’s van de opening in Waterlandsmuseum de Speeltoren in Monnickendam.

foto’s van de tentoonstelling

Vleugellam in trapgat

Hierbij enkele foto’s van hoe mijn tentoonstelling er uit gaat zien. Nog niet klaar, maar heb nog alle tijd: volgende week zaterdag 12 oktober is het te zien.

inrichten!

Met veel hulp van drie vrijwilligers van Museum de Speeltoren hebben al 13 werken een plek in het Museum. Gisteren ging het super hard. Vandaag gaan we verder met inrichten!

 

Mijn eerste grote werken voor de komende tentoonstelling in Monnickendam.

Het is bijzonder voor mij om eerder gemaakt werk terug te zien. Het beeld VLEUGELLAM heb ik al jaren niet uitgepakt. Nu hangt het in mijn atelier om er nog wat ‘ kleine correcties’ aan te doen, zodat het straks in het Museum de Speeltoren kan hangen. Inspiratiebron was  indertijd een foto van Hans van Maanen van Pauline Daniëls.

Vleugellam
foto Hans van Maanen.

Verder ben ik supertrots op het beeld “”TOEDEKKEN”. Het beeld vraagt veel ruimte. Ik vraag me af of het wel past in de Tentoonstellingszaal van het Museum. Eigenlijk zou het alleen in één ruimte moeten liggen! Maandag a.s. beginnen we met het inrichten.

Toedekken

‘Lang Leve Rembrandt’ bezocht

Gisteren was ik in het Rijksmuseum in Amsterdam. De “lang leve Rembrandt’ tentoonstelling bezocht. Natuurlijk super nieuwsgierig welke werken waren uitgekozen. Eerlijk gezegd, heel mooie werken gezien. Maar…ik denk dat EERBETOON er toch had moeten hangen , al was het om aan te geven dat er ook portretten gemaakt kunnen worden met WOL!

dit werk had ik ingestuurd: EERBETOON

komende tentoonstelling in Monnickendam

De voorbereiding van mijn komende tentoonstelling is in volle gang gezet: teksten maken voor de publiciteit, werk afmaken, afspraken maken enzovoorts. Nog een dikke maand heb ik daar de tijd voor.  Hierbij een voorbeeld van de tekst die gebruikt wordt voor de publiciteit:

PERSBERICHT (korte versie)

“VERSTILDE VERGANKELIJKHEID” IN MUSEUM
Textielkunstenaar Mieke Werners exposeert onder de titel “Verstilde Vergankelijkheid” vanaf zaterdag 12 oktober t/m 1 maart 2020 een selectie van haar textiele beelden in het Waterlandsmuseum de Speeltoren in Monnickendam. Het thema “vergankelijkheid “ is altijd weer terug te vinden in haar werk. Inspiratie haalt Mieke Werners uit het leven zelf. De schoonheid daarvan, maar ook de eindigheid.

Geboren in Amsterdam en in deze stad volgde zij de opleiding ‘Textiel’ aan de Rietveldacademie. Sinds 1994 is Mieke vooral bezig als beeldend kunstenaar en doet dat nog fulltime in haar atelier in Amsterdam Noord. In de tentoonstelling is recent- maar ook eerder gemaakt werk te zien. Zoals “WEEMOED” (2 bij 2 meter) en de levensechte oude vrouw, geheel van wol gemaakt: “GROOTJE” uit de serie “Van oude mensen….”. Tijdens de tentoonstelling geeft Mieke ook workshops voor kinderen en voor volwassenen.
De tentoonstelling wordt zondag 13 oktober om 17.00 uur geopend door Martha Dirkmaat (oud journalist Noordhollands Dagblad), die haar werk typeert als: “op het eerste gezicht lijken de beelden van Mieke Werners sprookjesachtig; maar tonen als bij een goed sprookje ook een donkere kant.”

Te zien vanaf zaterdag 12 oktober t/m 1 maart 2020 in het Waterlandsmuseum de Speeltoren, Noordeinde 2-4, Monnickendam. Openingstijden t/m 31 oktober: dinsdag tot en met zondag van 11.00 – 17.00 en vanaf november t/m 29 maart 2020: weekenden van 11.00 – 17.00. Schoolvakanties: dinsdag t/m zondag van 11.00 – 17.00. Meer info: www.despeeltoren.nl of www. textielkunstenaar.com

 

 

Museum de Kantfabriek

Afgelopen dagen was ik in Horst (Limburg). Ik bezocht ‘Museum de Kantfabriek’ waar ik eind 2020 ga exposeren.

Wat een verrassing werd dit. Als er een museum is dat aansluit op mijn project HULDE is het wel dit Museum !!!
Alles “ademt bewondering voor textiel”. Het is één EERBETOON aan alle vrouwen die zulk prachtig textiel hebben gemaakt in allerlei technieken!

Daarnaast is de fabriek zelf zeer interessant, een kijkje in het verleden, de vlasindustrie en de verwerking tot kant. De machines staan er nog en er wordt nog (modern) kant gemaakt.

 

De huidige tentoonstelling is een combinatie van huidig textiel en prachtige stukken uit het depot.

Ik bezocht het depot en mocht zelfs op zolder stukjes kant uitzoeken. Dat wordt nieuw werk dat ik in mijn solotentoonstelling in 2020 graag wil laten zien!

 

Textielkunstenaar Mieke Werners