project PARADE 2020-2022

INSTALLATIE PARADEhemd 4hemd nr. 4          (145 cm. lang)

En dit is dus het vierde hemd. Met hulp van vele textielliefhebbers die voor mij een stukje hebben geweven heb ik het vierde hemd kunnen maken.  Wat heb ik genoten van dit prachtig project!

Met dank aan alle mensen die hebben meegeholpen:  Tiny ; Margreet ; Marrit ; Afra ; Erica; Philine ; Maria ; Dorien ; Ingrid ; Jacomijn ; Mieke ; Karin ; Hilde ; Anneke en Angelique !

De installatie was te zien in Museum het Leids Wevershuis in mijn tentoonstelling PARADE van 29 mei t/m 11 juli 2021.

PARADE in Leids Wevershuis.
GESCHIEDENIS van het ontstaan van mijn vierde hemd.
PARADE in tentoonstelling HULDE in Museum de Kantfabriek

Voor mijn tentoonstelling HULDE in Museum de Kantfabriek in Horst aan de Maas ( 24 oktober 2020 t/m 18 april 2021) heb ik mijn installatie PARADE gemaakt:
PARADE bestaat uit drie hemden:
-één gemaakt van (geschonken) stukjes kant,
-één van stukjes die ik gebreid heb
-het derde hemd is vooral via “looming’ (stokjes-weven) gemaakt.

In 2021 heb ik een tentoonstelling in Museum het Leids Wevershuis. Mij leek PARADE ook een mooie titel voor deze tentoonstelling. Ik bedacht namelijk dat ik het nog leuk zou vinden een vierde hemd te maken, maar dan van weefwerkjes. Dit hemd zou ik dan willen maken van kleine stukjes  geweven werk, maar dan door andere textielliefhebbers gemaakt.

het eerste weefwerkje

OPROEP
Ik vroeg daarom aan alle textielliefhebbers een creatief weefwerkje te maken dat ik dan verwerk om mijn installatie PARADE te voltooien met een vierde hemd.  Dit werk was te zien in mijn solotentoonstelling PARADE in het Museum het Leids Wevershuis.   ( 29 mei t/m 11 juli 2021).

Er zijn vele alternatieve en eenvoudige manieren om te weven . Dat kan op een kartonnetje zijn; het kan ook op een eenvoudig weefraam gemaakt zijn, als het maar gemaakt is met  schering en inslag. Kleine stukjes weefwerk, ongeveer 20-20 cm. Laat je inspireren door gaten te maken en bijvoorbeeld dikke draden te gebruiken. Ook de draden van de schering  en inslag zijn voor mij belangrijk in de verwerking.

ter inspiratie detail van een van de hemden

Belangrijk is dat het werkje geweven is van (liefst) WOL in de kleur crème. En dat ik van de deelnemers toestemming krijg het geschonken werkje ‘aan te passen’ (er in te knippen b.v.)

*Wat ik me niet helemaal gerealiseerd had was dat het ook supergezellig voor mijzelf is dat ik nu veel post krijg.  Ik heb nu een paar keer in mijn brievenbus enveloppen gevonden met prachtige weefwerkjes.

 

Net als mijn project HULDE is mijn installatie PARADE een eerbetoon aan het oude handwerk.

En lekker veel dradendrie weefwerkenin Frankrijk geweven

Opnieuw pakjes binnen gekregen. Wat een heerlijk project!

Nog een paar weefwerkjes er bij en dan kan ik beginnen aan het vierde hemd!

Met dank aan Tiny ; Margreet ; Marrit ; Afra ; Erica; Philine ; Maria ; Dorien ; Ingrid ; Jacomijn ; Mieke ; Karin ; Hilde ; Anneke en Angelique !

Angelique (tweede)                                                                   
  • Alle weefwerkjes bij elkaar.

*Inmiddels ben ik begonnen met het hemd in elkaar te zetten. Ik heb genoeg weefwerkjes gekregen om er een mooi hemd van te maken! Dank aan allen die hieraan wilden meewerken!!Laatste inzending van Margreet

*Ik ben begonnen met het hemd in elkaar te zetten.   De meeste werkjes heb ik in driehoeken geknipt en de randen vervilt.

  • maart 2021 : Toch nog wat te weinig materiaal om ‘hemd  nummer 4’ in elkaar te zetten. Heb daarom het weeftoestelletje van mijn kleindochter ingericht om zelf wat materiaal aan te maken voor de finishing touch! In mijn Solotentoonstelling PARADE in Museum het Leids Wevershuis hebben de vier hemden op de zolder gehangen.
PARADE in Wevershuis Leiden

*UPDATE: mei 2022

Inmiddels heb ik van de vier hemden EEN jurk gemaakt. Deze jurk wil ik laten zien in de presentatie van de WaterlandseKunstkring (WKK) in de Grote Kerk in Monnickendam.  De kerk met het prachtige licht!                                                                                                           *data:  23 september t/m weekend 8/9 oktober 2022.mei 2022, PARADE 22 in mijn atelier

Ik heb me verkeken op de tijd die ik nodig zou hebben om van de 4 jurken EEN jurk te maken. Omdat de jurk in de ruimte komt te hangen wil ik dat beide kanten mooi uitgewerkt zijn. En dat kost tijd! Hier nog wat foto’s van PARADE 22 zoals het werk er nu uitziet.

UPDATE november 2022

Bij de presentatie van de Waterlandse Kunstkring in de Grote Kerk in Monnickendam heeft het uiteindelijke resultaat van mijn project PARADE gehangen. Aan een uitvergrote klerenhanger (gemaakt door Jaap de Vries) hing PARADE 2022:

PARADE 2022

 

 

Foto's